Opetussarjat

Kuuluu sarjaan

Kolmannen korvapuusti?
Arto Malmberg & Virpi Malmberg
41:36
Views: 236

Arto: Olemme olleet naimisissa reilu 25v. Meillä on viisi lasta, 4-poikaa ja yksi tyttö. Kolme vanhinta poikaa on lentänyt pesästä. Nyt elämme pikkuperhe- vaihetta.

Virpi: Eka avioliittoleiri vajaan vuoden avioliiton jälkeen; työkalut, vertaistuki: muilla samoja kokemuksia.

Arto: Naimisiin mennessämme olimme tunne-elämältämme monessa kohtaa aika rikkinäisiä, joka kuitenkin alkoi paljastumaan itsellemme vasta parin avioliittovuoden jälkeen. Vuosien mittaan on ollut ihania hetkiä, mutta myös todella synkkiä hetkiä. Joskus on käynyt mielessä ajatus; ”Heitän hanskat tiskiin”. Kiitos Jumalalle niin ei kuitenkaan ole käynnyt. Usein olemme joutuneet / saaneet pyytää ja antaa anteeksi. Tunnustaa syntimme toisillemme, nousta uudelleen ja  uudelleen. Siihen meidät on kutsuttu. ”Vanhurkas lankeaa, mutta nousee jälleen”

Virpi: Olemme käyneet avioliittotapahtumissa, kuunnelleet opetusta, jakaneet asioita ryhmissä ja tällä hetkellä koen, että suhteemme on vahvalla perustalla; se on turvallinen, vaikka emme useinkaan ole samaa mieltä tai edes ymmärrä toisiamme.

Arto: Kielletty Rakkaus?  ”Miksi rakkautta pitäisi kieltää? Rakkaus tavalla tai toisella on jotain niin puhdasta ja kaunista…” ”Rakkaus on ikuista, kohteet vain vaihtelee…” Rakkauden nimissä tehdään tänäpäivänä mitä itsekkäimpiä ja mitä haavoittavimpia tekoja. Rakkautta sanana käytetään monessa kohtaa väärin. Usein on niin että himoitseminen ja itsekkyys verhotaan rakkauden viittaan, jotta se näyttäsi paremmalta ja hyväksytymmältä. Kielletty rakkaus tässä kohtaa tarkoittaa sellaista ihmissuhdetta, joka rikkoo niitä rajoja jotka Jumala on asettanut suojelemiseksemme. On kyseessä sitten aviossa oleva tai sinkku. Puhuttaessa kielletystä rakkaudesta, nousee ajatus että rakkauden kohde on väärä, ”rakastetaan” väärää ihmistä. Voiko edes oikeasti rakastaa väärää ihmistä? Jos puhutaan rakkaudesta sen alkuperäisessä syvimmässä merkityksessä, siitä käsin mistä se on syntynyt, mikä on sen lähde, ei ole olemassakaan kiellettyä rakkauden kohdetta. Todellinen rakkaus haluaa kohteelleen lopunperin aina hyvää. Se ei tarkoita aina kivaa ja helppoa ja kaunista. Rakkauden lopullinen päämäärä on aina kuitenkin todellinen paras kohteelleen.

Virpi: Tavoite on herättää mielenkiinto avioliiton hoitamista kohtaan. Herättää huomaamaan avioliittoa kuormittavia asioita ja niiden juurisyitä.

Arto: Elämässä yleensäkin rajat on rakkautta, rajattomuus ei ole sitä. Jumala on tahtonut ja tahtoo meidän tosi parastamme, antaessaan rajat ja ohjeet kuinka meidän tulee rakastaa lähimmäisiämme ja lähimmäistämme. Ihminen on Jumalan suunnittelema. Silloin kun me elämme ja olemme sillä paikalla ja  siinä tehtävässä johon luojamme on meidät suunnitellut, olemme elämän tarkoituksen ytimessä. Ottaessamme vakavasti hänen ohjeensa, hänen käskynsä, lähestymme tuota ydintä.

Virpi: Ongelma ei ole se että on ongelmia, vaan ongelma on se ettei ongelmia käsitellä ja niitä ei kohdata. Ongelmia ei tarvitse, eikä niitä usein edes pysty selättämään yksin. Tarvitsemme niihin toistemme tukea ja rinnalla kulkemista.

Arto: Lainaan hieman John. C. Maxwell joka luennoi viime syksyn GLS-seminaarissa.
”Jos sinulla on hyvä avioliitto, päivittäinen vaivannäkö sen vuoksi on ylämäkeä.” Usein vaan on niin että; ”Ihmisillä on ylämäkeä edellyttävät toiveet ja alamäkeen viettävät tavat”. ”Ainoa keino lopettaa alamäkeen viettävä tapa, on ryhtyä tavoitteelliseksi. Kukaan ei ole kertonut saavuttaneensa jotakin vahingossa. Tavoitteellinen elämä on tietoista, sitä on ajateltava pitkään. Ylämäkeen kulkeminen päivästä toiseen on tavoitteellista. On tehtävä päätös elää tavoitteellisesti. Alamäkeen viettätävät tavat ovat itsekkyyttä. Itsekkyys ja merkityksellisyys ei sovi yhteen.”

Virpi: Käymme asioita läpi kahdesta suunnasta:
- Puolisoita erottavat tekijät
- Puolisoita yhdistävät tekijät

Ensin siis, puolisoita erottavat tekijät.

Asiat joita käymme läpi  ovat avioliiton mittareita siitä, missä mennään. Voit(te) peilata näitä omaan suhteeseen(ne). Muistetaan kuitenkin, ettei mikään muutu vaatimalla. Vaatimus vain asettaa paineita, jolloin muuttuminen on mahdotonta. Muutoksen ei tarvitse välttämättä olla radikaali, mutta rutiineista poikkeava. Muutos voi olla pieniä tekoja, joilla voi hyvin käytännöllisesti osoittaa puolisolleen rakkautta.
Sinkkuja ajateltaessa; tiedostamalla miehen ja naisen erilaiset tarpeet ja keskinäistä yhteyttä tuhoavan käyttäytymisen, saa soveltuvin osin eväitä minkä tahansa ihmissuhteen vaalimiseen.

Arto: Nämä kehoitukset ja ohjeet tulee pohjata Kristuksesta ja hänen täytetystä työstään, muuten kaikki se mitä puhumme on pelkkää lakia ja ei vapauta elämään hänessä. Nämä ovat kuitenkin asioita joita voimme parhaimmillaan toteuttaa vapaudesta ja PyhänHengen voimasta käsin. Mutta se tarkoittaa riippuvuutta hänestä jatkuvasti.

Mutta mitä siihen tulee, mistä kirjoititte, niin hyvä on miehelle olla naiseen ryhtymättä; mutta haureuden syntien välttämiseksi olkoon kullakin miehellä oma vaimonsa, ja kullakin naisella aviomiehensä. Täyttäköön mies velvollisuutensa vaimoansa kohtaan, ja samoin vaimo miestänsä kohtaan. Vaimon ruumis ei ole hänen omassa, vaan hänen miehensä vallassa; samoin ei miehenkään ruumis ole hänen omassa, vaan vaimon vallassa. Älkää vetäytykö pois toisistanne, paitsi ehkä keskinäisestä sopimuksesta joksikin ajaksi, niin että olisitte vapaat rukoukseen ja sitten taas tulisitte yhteen, ettei saatana teitä kiusaisi teidän hillittömyytenne tähden. Mutta tämän minä sanon myönnytyksenä, en käskynä

1.Kor. 7:1-6

Tätä raamatun paikkaa olen usein tulkinnut vain seksuaalisuuden toteuttamisen näkökulmasta. Se että kehomme on toistemme vallassa ei tarkoita alisteista suhdetta/vaatimusta,vaan perustana on toistemme kunnioitus ja rakastaminen, haluamme hyvää toisillemme. Seksistä voi sanoa että se on avioliiton kerma ja kuorrutus, mutta ei sillä yksin omaan elä. Seksi voi olla myös suhteen peili, joskin elämäntilanteesta ja terveydestä riippuen siinä on monen moisia vaiheita. Yhtäkaikki jos puhutaan kuorrutuksesta, niin kuorrutus verhoaa kakun ja itse kakku on tärkeämpi. Nyt on tarkoitus pureutua ”kakun sisältöön.”

Virpi: Raamatun kehoitus säilyttää ”Hengen yhteys rauhan yhdyssiteellä,” pätee varmasti myös aviopareihin. Rakkautta, puolisoiden keskinäistä yhteyttä tuhoava käyttäytyminen, jota tässä lyhyesti käymme myös läpi, tulee tarkemmin esiin toisessa avioliitto-iltapäivässä.

Älkää eksykö, Jumala ei salli itseänsä pilkata; sillä mitä ihminen kylvää, sitä hän myös niittää. Joka lihaansa kylvää, se lihasta turmeluksen niittää; mutta joka Henkeen kylvää, se Hengestä iankaikkisen elämän niittää.

Gal.6:7-8

Lihaan kylväminen tuhoaa suhdetta, tuntomerkkeinä siitä voi tunnistaa seuraavaa eli alkavan suhdekriisin merkkejä ovat:

Negatiivinen muutos suhteessa puolisoon: Oma tunneilmasto on kylmentynyt. Riitoja ja erimielisyyksiä, jopa pikkujutuista. Elämä kodin ulkopuolella tuntuu miellekkäämmältä, alentaa kynnystä avioliiton ulkopuoliseen suhteeseen - ”Kiellettyyn rakkauteen”

Virpin kokemus: miespuolinen työkaveri, jolta sain päivittäin ihailua, arvostusta ja huomiota. Töissä oli kivaa! Häneltä sain sitä, mitä kaipasin. Onneksi havahduin tähän ajoissa, puhuin Artolle asiasta, päätin olla uskollinen hänelle ja otin tietoisesti etäisyyttä tähän mieheen. Asenne on kaiken lähtökohta uskollisuuteen. Erosta ei puhuta, sillä ei uhkailla, se ei ole vaihtoehto.

Arto: Käymme läpi seuraavassa viisi Rakkaussuhteeen tuhoajaa, joista tulisi päästä eroon keinolla millä hyvänsä. Asioita jotka ”tehokkaasti tuhoaa” ihmissuhdetta.

- Väärä tapa purkaa vihaa,
- Halveksiva kritiikki
- Itsekkäät vaatimukset
- Epärehellisyys
- Ärsyttävä käyttäytyminen
- Seksi ongelmat

Väärä tapa purkaa vihaa, Arton esimerkki suhteessa lapsiin.

Halveksiva kritiikki VS.

Kaikki katkeruus ja kiivastus ja viha ja huuto ja herjaus, kaikki pahuus olkoon kaukana teistä. Olkaa sen sijaan toisianne kohtaan ystävällisiä, hyväsydämisiä, anteeksiantavaisia toinen toisellenne, niinkuin Jumalakin on Kristuksessa teille anteeksi antanut

Ef.4:31-32


Itsekkäät vaatimukset

ettekä tee mitään itsekkyydestä tai turhan kunnian pyynnöstä, vaan että nöyryydessä pidätte toista parempana kuin itseänne ja että katsotte kukin, ette vain omaanne, vaan toistenkin parasta.

Fil. 2:3-4


On ollut asioita joista olen kokenut Virpin puolelta ”pakko muuttua vaatimuksen”, joka asian puolesta on ollut oikeutettu, mutta joka ei todellisuudessa vapauta muutokseen, päin vastoin. Esim. tempperamenttiin liittyvä; viimehetken muutokset suunnitelmiin, tavaroiden hukkaaminen.

Epärehellisyys

Pankaa sentähden pois valhe ja puhukaa totta, kukin lähimmäisensä kanssa, sillä me olemme toinen toisemme jäseniä.

Ef. 4:25

Ärsyttävä käyttäytyminen

Mutta meidän, vahvojen, tulee kantaa heikkojen vajavaisuuksia, eikä elää itsellemme mieliksi. Olkoon kukin meistä lähimmäiselleen mieliksi hänen parhaaksensa, että hän rakentuisi.

Roomalaiskirje 15:1-2


Virpi: Arto jätti tavaroita, kerroin, miltä se tuntuu, miksi se ärsyttää. Arto puolustautui ensin, muutti käytöstä

Arto: minun mielestäni se oli pikkumaista. Mitä häviän sillä että teen asian puolisoni mieliksi?

Virpi: toinen ei yleensä tietoisesti ärsytä toista-toisen on se kerrottava

Arto: Seksi ongelmat

Erirytmisyys
Väsymys / Ajanpuute
Itsetyydytys / Fantasiat
Porno- tai seksiriippuvuus
Aiempi hyväksikäyttö
Arkipäiväistyminen

Usein näiden seksiongelmien luettelossa mainittujen asioiden taustalla on paljon syvempiä juuria, jotka on syytä ottaa vakavasti ja tarpeen mukaan hakea apua niihin. Älä jää asioiden kanssa yksin, monet ovat saneet avun, monet vielä kamppailee, mutta älä jätä asioita käsittelemättä.

Olimmehan mekin ennen ymmärtämättömiä, tottelemattomia, eksyksissä, moninaisten himojen ja hekumain orjia, elimme pahuudessa ja kateudessa, olimme inhottavia ja vihasimme toisiamme.

Tiit.3:3

Kun havaitset ne asiat suhteessasi, jotka on pielessä. Asiat jotka tulisi viedä parannuksen paikalle, mitä teen? Tunnistan, tunnustan, pyydän anteeksi asianosailta ihmisiltä ja Jumalalta. Tulen Jeesuksen Kristuksen kautta synteineni / laiminlyönteineni hänen ja puolisoni eteen, kaunistelematta, selittelemättä. Puoliso joka itse elää anteeksiantamuksessa ja anteeksiantamisessa, voi antaa anteeksi Jumalan armosta.

Jos nämä asiat eivät tunnu mahdollisilta, on syytä etsiä elävää yhteyttä Jumalan kanssa, jolta voima kaikkeen tähän tulee. Usein myös oma ylpeytemme ja katumattomuutemme asettaa esteen.

Jos liitto on hyvä ja palkitseva, tarpeet täyttyy se on hyvä ja tavoiteltava tilanne. Jos liitosta puuttuu Kristus tai ennen kaikkea sydämestäsi, olet kaikkia muita ihmisiä surkuteltavampi. Anna ennen muuta Jeeesuksen tulla elämäsi valtiaaksi, syntiesi sovittajaksi. Ilman Jeesusta et voi saavuttaa Jumalan taivasta, vaan ole tuomittu ikuiseen eroon hänestä.

Sillä mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän voittaisi omaksensa koko maailman, mutta saattaisi itsensä kadotukseen tai turmioon?

Luuk.9:25


Seuraavaksi käymme läpi avioliittoa rakentavia tekijöitä, joita meidän tulisi vahvistaa, joihin satsata.

Keskustelu tehtävä seurakunnalle: Mieti asioita mitkä ovat suhdetta tuhoavaa käyttäytymistä?

Virpi: Puolisoita yhdistävät tekijät;

Suhdetarpeet liiton ”liimana”. Suhdetarpeet vaihtelee yksilöittäin, käytämme yleistyksiä opetuksellisista syistä.

Allaoleva taulukko seinälle:

Mies Vaimo
Arvostus Avoimuus ja rehellisyys
Seksuaalinen täyttymys, hellyys ja kiintymys Kiintymys, hellyys, seksuaalinen täyttymys
Yhteinen tekeminen, vapaa-aika Keskustelu
Kodinhoidon vastuualueet määritelty Toimeentulon vastuualueet määritetty
Läsnäoleva hyväksyvä vaimo Perheelle omistautunut mies

Virpi: Arvostus

Vaimo, kerro miehellesi että arvostat sitä mitä hän tekee. Ole aito! Virpin kokemus että on vaikea antaa hyvää palautetta.

”Mutta myös teistä kukin kohdaltaan rakastakoon vaimoaan niinkuin itseänsä; mutta vaimo kunnioittakoon miestänsä”

Ef. 5:33

Arto: Avoimuus ja rehellisyys

Mies; älä salaa puolisoltasi:
- menneisyyttäsi, älä luo vääriä mielikuvia
- suunnitelmiasi
- negatiivisia asioita, on helppo kertoa puolitotuuksia jättää osa asioista kertomatta. Arton esimerkki: Olen voinnut paljastaa että olen kokenut Virpiä kohtaan vihan, pettymyksen, katkeruuden tunteita.

Pankaa sentähden pois valhe ja puhukaa totta, kukin lähimmäisensä kanssa, sillä me olemme toinen toisemme jäseniä.

Efesolaiskirje 4:25

Virpi: Seksuaalinen täyttymys, hellyys ja kiintymys, miehellä tämä kulkee yleensä näin päin. Vaimolla yleensä tosin päin; kiintymys, hellyys ja seksuaalinen täyttymys.

Seksi on yksi kauneimmista Jumalan luomista asioista. Parhaimmillaan seksiin sisältyy syvä ja puhdas yhteyden, yhdeksi tulemisen ja lohdutuksen kokemus, sekä Jumalan ja hänen rakkautensa voimallinen läsnäolo. Tämän Saatana haluaa tuhota, kääntäen sen himoksi, itsekkyydeksi, oman tyydytyksen ja nautinnon metsästykseksi, toisen kustannuksella. Seksiinkin pätee sanat: ”Saat sen mistä luovut”, kun luopuu omasta pakko tyydytyksestä, saan tilalle paljon parempaa.

Virpi: Yhteinen tekeminen, vapaa-aika
Etsikää yhteinen harrastus, josta molemmat pitävät. Esimerkki pikkulomaset; Arton mukana reissussa

Arto: Keskustelu
Päämäärä sinänsä
Tärkeää läsnäoleva kuuntelu, jakamaton huomio puolisolle

Virpi: Kodinhoidon vastuualueet määritelty
Koti lepopaikka, sopikaa työnjaosta

Arto: Toimeentulon vastuualueet määritelty
Turvallisuus on tärkeää, myös taloudellinen. Sopikaa periaatteista

Virpi: mulle se on sitä, että Arto hoitaa laskut ja pitää minut ajan tasalla taloustilanteesta, muttei kaada omaa ahdistustaan raha-asioista minun päälleni

Virpi: Läsnäoleva hyväksyvä vaimo

Arto: Perheelle omistautunut mies
Priorisoi vaimosi ykköseksi ja sitten vasta lapsesi,  työsi edelle.

Miehet, rakastakaa vaimojanne, niinkuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi itsensä alttiiksi sen edestä,

Samalla tavoin tulee myös miesten rakastaa vaimojansa niinkuin omia ruumiitaan; joka rakastaa vaimoansa, hän rakastaa itseänsä.

Efesolaiskirje 5:25 ja 5:28

Virpi: Suhdetarpeista puhuttaessa tulee muistaa se että nämä eivät ole lyömäaseita puolisoa kohtaan, "kun sää et koskaan" tai "sää aina".

Arto: Tavoite:
-Avioliitto jossa tarpeet täyttyvät edes kohtuullisesti, kestää myös suhteeseen kohdistuvat uhat.
-Herättää huomaamaan avioliittoa kuormittavia asioita ja niiden juurisyitä.
-Läheinen Jumalasuhde on hyvän avioliiton perusta

Sillä minä tunnen ajatukseni, jotka minulla on teitä kohtaan, sanoo Herra: rauhan eikä turmion ajatukset; minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.

avioliitto pidettäköön kunniassa

kaikki minkä tahdotte ihmisten….

Jer. 29:11, Hebr.14:4, Matt.7:12