Opetussarjat

Kuuluu sarjaan

Kolmannen korvapuusti?
Arto Malmberg
28:56
Views: 141

Elämässä on ollut aikoja jolloin olen ajatellut ja haikaillut päästä pois tästä ”niin syvältä olevasta” avioliiton kurimuksesta. Olen ollut puun ja kuoren välissä. ”Kun ei se muija tajua ja kun se muuttuis”. Mieleen ei tuolloin ole aina tullut ajatusta, että muuttaa voi vain omaa käytöstään. Välillä vaimo on niin ihana ja välillä tuntuu ettei maailmassa ole vaikeampaa ihmistä kun hän. Tänä päivänä täytyy sanoa että olen kiitollinen kaikesta siitä mitä tämä avioliitto on tuonnut tullessaan. Olen kiitollinen Virpistä että hän on ollut niin rehellinen ja periksiantamaton, hän ei ole alistunut minun kynnysmatokseni, vaan osaltaan rohkaissut ja ajannut kasvuun. Avioliitto tarjoaa mahdollisuuden elämäsi ihanimpaan ja haastavimpaan ihmisuhteeseen, sekä kasvamiseen siinä.

Päämäärä, tavoite: Korostaa avioliiton merkitystä, erityisyyyttä ja pyhyyttä. Auttaa näkemään että Jumalan edessä solmittu avioliito on pyhä ja sitova, hän on liiton takuumies. Avioliitto tarjoaa verrattoman mahdollisuuden ihmisenä kasvamiseen.

Kolme pääkohtaa

  • Avioliiton alkuperä
  • Miksi avioliittoa pitäisi kunnioittaa
  • Avioliitto tarjoaa mahtavan kasvualustan

Avioliiton alkuperä

Alussa, Jumalan kuvaksi luodut

Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. Ja Jumala siunasi heidät, ja Jumala sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää maa ja tehkää se itsellenne alamaiseksi; ja vallitkaa meren kalat ja taivaan linnut ja kaikki maan päällä liikkuvat eläimet.

1.Moos. 1:27-28

Ihminen on luotu Jumalan kuvaksi, Jumalan kaltaiseksi. Ihminen on luotu mieheksi ja naiseksi, ei sukupuolettomaksi olennoksi. Mies ja nainen yhdessä ilmentää rikkaammin eri ominaisuuksia Jumalasta. Mies ja nainen pystyvät myös lisääntymään, joka sekin on luomisjärjestyksen mukaista.

Mies ja nainen on luotu täydentämään toisiaan

Ja Herra Jumala sanoi: "Ei ole ihmisen hyvä olla yksinänsä, minä teen hänelle avun, joka on hänelle sopiva." Ja ihminen antoi nimet kaikille karjaeläimille ja taivaan linnuille ja kaikille metsän eläimille. Mutta Aadamille ei löytynyt apua, joka olisi hänelle sopinut. Niin Herra Jumala vaivutti ihmisen raskaaseen uneen, ja kun hän nukkui, otti hän yhden hänen kylkiluistaan ja täytti sen paikan lihalla. Ja Herra Jumala rakensi vaimon siitä kylkiluusta, jonka hän oli ottanut miehestä, ja toi hänet miehen luo. Ja mies sanoi: "Tämä on nyt luu minun luistani ja liha minun lihastani; hän kutsuttakoon miehettäreksi, sillä hän on miehestä otettu."

1.Moos 2:18-23

Eläimistä ei ollut Aadamille sopivaksi avuksi. VT:ssa sana apu ”Ezer” on hyvin yleinen. Sitä käytetään paria poikkeusta lukuunottamatta aina silloin kun vahvempi tulee auttamaan heikompaansa; kuningas sorrettuja, oma armeija rientää apuun vihollisen uhatessa ja takaa voiton. Mietipä mies kuinka monessa suhteessa vaimosi on sinua vahvempi apu. Vaimo ei siis ole orja ja palvelija, vaan tuki. Toki mies on myös tuki ja apu vaimolleen, eri asioissa, eri tavoin. Aadamin sanonta: ”Tämä on nyt luu minun luistani ja liha minun lihastani”, kuvastaa sitä että mies ja nainen ovat yhtä. Vaimo luotiin miehestä, hän oli osa miestä. Tasapainoisessa aviosuhteessa elävät puolisot voivat yhdessä myös paremmin kirkastaa Jumalaa ympäröivään yhteiskuntaan. Erilaisuutemme siis täydentää toisiamme, erilaisuutemme ei ”syö”, heikennä, tuhoa toisiamme.Yksi plus yksi on enemmän kuin kaksi.

Mistä avioliitto sitten on peräisin? (kenen keksintö)

Sentähden mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön vaimoonsa, ja he tulevat yhdeksi lihaksi. Ja he olivat molemmat, mies ja hänen vaimonsa, alasti eivätkä hävenneet toisiansa.

1.Moos. 2:24-25 19:6

Niin eivät he enää ole kaksi, vaan yksi liha. Minkä siis Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako."

Matt.19:6

Jotta voi liittyä, on luovuttava. Jotta puolisot voivat liittyä toisiina on napanuorat vanhempiin katkaistava. Kun avioliitto solmitaan Jumalan edessä on se pyhä ja sitova, ei ole myöskään yhdentekevää miten liitossamme elämme ja miten siihen suhtaudumme. Jumala on tuolloin liittomme ”Takuumies”, kolmisäikeisen langan yksi säie. Säie joka itse asiassa ei katkea lainkaan. Ainoastaan aviorikoksemme voi irrottaa, meidät kolmannesta säikeestä. Avioliitto on tarkoitettu elämän loppuun asti kestäväksi liitoksi.

Jos ja kun mietit avioliittoon menemistä, on tämä ainoa kestävä pohja, jolta liittoa kannattaa lähteä rakentamaan. Ei pidä jättää takaovea auki, ”entä jos?”. Jos tulevalla aviopuolisolla on sama päämäärä, sitoutua elämän loppuun asti kestävään liittoon ja tehdä se julkisesti, on lähtökohdat ja mahdollisuudet kestävälle liitolle olemassa. Puhuttaessa sukupuolineutraalista tai tasa-arvoisesta avioliitosta, ei puhuta ollenkaan siitä avioliitosta, mistä raamatussa puhutaan. Ns. ”sukupuolineutraali tai tasa-arvoinen avioliitto” on irvikuva Jumalan asettamasta avioliitosta. Se on niin kaukana alkuperäisestä avioliitosta, kuin on itä lännestä.

Miksi avioliittoa pitäisi kunnioittaa

Avioliitto on esikuva

Tämä salaisuus on suuri; minä tarkoitan Kristusta ja seurakuntaa.

Ef. 5:32

Ei sinua enää sanota "hyljätyksi", eikä sinun maatasi enää sanota "autioksi"; vaan sinua kutsutaan "minun rakkaakseni" ja sinun maatasi "aviovaimoksi", sillä Herra rakastaa sinua, ja sinun maasi otetaan avioksi. Sillä niinkuin nuori mies ottaa neitsyen avioksi, niin sinun lapsesi ottavat sinut omaksensa; ja niinkuin ylkä iloitsee morsiamesta, niin sinun Jumalasi iloitsee sinusta.

Jes. 62:4-5

Avioliitto kuvastaa Jeesuksen ja seurakunnan välistä suhdetta. Avioliitto kuvastaa Jumalan ja Israelin välistä suhdetta. Jumalalle ei ole yhden tekevää millainen tuo suhde on. Aviosuhteemme tulisi julistaa olemassa olollaan, ympärillämme oleville ihmisille; keskinäistä kunnioitusta, huolenpitoa, rakkautta ja rajoja, kestäväisyyttä. Miten Jumala iloitseekaan meistä, aivan mahtava kelikuva, ”niinkuin ylkä iloitsee morsiamesta, niin sinun Jumalasi iloitsee sinusta”. Koetko olevasi Jumalallesi yhtä rakastettu, kuin morsian sulhaselleen?

Mieleen nousee tilanne Mooseksen elämästä. Itselleni se puhuu esikuvan merkityksen tärkeydestä. Mooseksen piti puhua kalliolle kansan edessä jotta kalliosta tulisi vettä, mutta hän löikin kalliota. Hän oli kerran aiemminkin lyönyt kalliota, mutta kalliota ei saanut lyödä toisella kerralla. Kallio on vertauskuva Kristuksesta ja Kristus uhrattiin vain kerran, toista kertaa ei tarvittu. Rikkomalla ohjeen Moosekselta ja Aaronilta evättiin oikeus luvattuun maahan pääsemiseen (4.Moos. 20:8-12).

Raamattu yksinkertaisesti kehoittaa pitämään avioliiton kunniassa

Avioliitto pidettäköön kunniassa kaikkien kesken, ja aviovuode saastuttamatonna; sillä haureelliset ja avionrikkojat Jumala tuomitsee.

Hebr. 13:4

Alkukielessä sanaa avioliitto vastaa sana ”gamos”, joka merkitsee myös häitä. Tämä kohta osoittaa myös avioliittoon vihkimisen tarpeellisuutta. Kristuksen läsnäolo ja ihmeteko Kaanaan häissä (Joh. 2) osoittaa myönteisyyttä avioliittoon vihkimistä kohtaan.

Vihkimisen merkitys ilmenee myös käänteisesti. Ilman vihkimistä ei ole lupa asua yhdessä. Marian ja Joosefin elämä osoittaa tämän. He olivat kihloissa, eli he olivat lupautuneet toisilleen loppuelämäksi. Tästä huolimatta asuivat erillään ja odottivat vihkimistä. Maria sanoi ihmeellisestä raskaudestaan: "Kuinka tämä voi tapahtua, kun minä en miehestä mitään tiedä? " (Luuk.1:34)

Avioliitto tarjoaa mahtavan kasvualustan - Jumalan tarkoitus

Avioliitto on mitä parhain elämän ja kasvun koulu. Se suorastaan ”pakottaa kasvamaan” ihmisenä, mikäli siinä haluaa olla onnellinen ja jotta sen voi kokea mielekkäänä. Kasvamisen koulu ei ole vain puolisoille vaan se on sitä myös lapsille. ”Isän ja äidin suhde on lapsen koti” mallioppiminen tyttärenä ja poikana. Malli miehestä ja malli naisesta.

Lapset, olkaa vanhemmillenne kuuliaiset Herrassa, sillä se on oikein. "Kunnioita isääsi ja äitiäsi" - tämä on ensimmäinen käsky, jota seuraa lupaus - "että menestyisit ja kauan eläisit maan päällä." Ja te isät, älkää kiihoittako lapsianne vihaan, vaan kasvattakaa heitä Herran kurissa ja nuhteessa.

Ef. 6:1-4

Lasten tehtävä perheessä kuulostaa äkkiseltään ”helpolta”, ainakin kun omaan lapsuuteen on matkaa aika monta vuotta. Toisaalta vanhempien / auktoriteettien kunnioittaminen ei ole aina helppoa, edes seurakunnassa, saatika perheessä. Kuka haluaa menestyä ja elää kauan maan päällä, siihen on aika yksinkertainen polku luvattu. Olemme myös vanhempiemme lapsia kun kasvamme aikuisiksi. Miten kunnioittaa mielestään ”nurjia, huonoja, epäonnistuineita vanhempia”, sillä sitä me kaikki vanhemmat olemme enemmän tai vähemmän. Millainen on suhteesi tänäpäivänä vanhempiisi, kunnioitatko heitä vaikka he ovatkin rikkoneet sinua kohtaan?

Kasvun paikkaa löytyy myös naisille.

Ja olkaa toinen toisellenne alamaiset Kristuksen pelossa. Vaimot, olkaa omille miehillenne alamaiset niinkuin Herralle; sillä mies on vaimon pää, niinkuin myös Kristus on seurakunnan pää, hän, ruumiin vapahtaja. Mutta niinkuin seurakunta on Kristukselle alamainen, niin olkoot vaimotkin miehillensä kaikessa alamaiset.

Ef.5:21-24

Luulen että tämä raamatun paikka herättää tunteita, kenties voimakkaitakin. Se että seurakunta on Kristukselle alamainen, lähtee ehdottomasti vapaaehtoisuuden ja rakkauden pohjalta. Samoin avioliitossa, alamaisuus lähtee vapaaehtoisuudesta ja sydämen halusta, ei vaatimuksesta. Miehet ovat usein tulkinneet alamaisuus kohdan käskynä: ”Tehkää vaimot itsellenne alamaisiksi!” Silloin mennään metsään, ei ole miehen tehtävä vaatia vaimoltaan alamaisuutta!

Alamaisuus on sydämen perusvalinta - asenne, et voi olla esim.50% alamainen, joko olet alamainen tai sitten et ole. Alamaisuus miehelle ei perustu siihen kuinka hyvä tai taitava mies on perheen päänä. Alamainen tulee olla myös silloin kun mies ei sitä ansaitse, oikein sovellettuna alamaisuus saa aikaan hyvää hedelmää. Myöskin kehoitus ” olkaa toinen toisellenne alamaiset Kristuksen pelossa. ” Tuo molemmille puolisoille vastuun ja nöyryyden toisiansa kohtaan. Mieti mitä alamaisuus sinun kohdallasi / suhteessasi merkitsee?

Sitten päästäänkin miehiin.

Miehet, rakastakaa vaimojanne, niinkuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi itsensä alttiiksi sen edestä, että hän sen pyhittäisi, puhdistaen sen, vedellä pesten, sanan kautta, saadakseen asetetuksi eteensä kirkastettuna seurakunnan, jossa ei olisi tahraa eikä ryppyä eikä mitään muuta sellaista, vaan joka olisi pyhä ja nuhteeton. Samalla tavoin tulee myös miesten rakastaa vaimojansa niinkuin omia ruumiitaan; joka rakastaa vaimoansa, hän rakastaa itseänsä. Sillä eihän kukaan koskaan ole vihannut omaa lihaansa, vaan hän ravitsee ja vaalii sitä, niinkuin Kristuskin seurakuntaa, sillä me olemme hänen ruumiinsa jäseniä. Mutta myös teistä kukin kohdaltaan rakastakoon vaimoaan niinkuin itseänsä; mutta vaimo kunnioittakoon miestänsä.

Ef. 5:25-33

Miehille tuleva kehoitus on todella vaativa ja veret seisauttava. Tuo paikka vie meidät miehet vastuulliselle ja pienelle paikalle. Annanko itseni alttiiksi vaimoni puolesta? Onko toimintani suhteessa sellaista että se saa vaimon ”puhkeamaan kukkaan”? Rakastanko vaimoani samoin kuin omaa kehoani, ravitsenko ja vaalinko, miten hoidan, kannan vastuuta suhteemme hoitamisesta? Olenko katkaissut napanuorat lapsuuden kotiini, niin etteivät ne häiritse meidän keskinäistä suhdettamme?

Tästä tehtävästä emme selviä ilman Jumalan armo Kristuksessa Jeesuksessa, mutta ”kaikki minä voin hänessä joka minua vahvistaa” eli tätä kohti meidän tulee käydä ja sitä tavoitella.

Vielä molemille, niin naisille kuin miehille: Yleensä päänä toimiminen on vaikeampaa kuin alamaisuus. Johtaminen on miehen tie kasvuun, vastuuseen ja rakkauteen. Ilman johtamista mies ei kasva. Vaimo auta miestäsi kypsyyteen, alamaisuudellasi ja kunnioittamisellasi.

Aviomies, palvele johtamalla ja johda palvelemalla. Oikea johtaminen on palvelua ja palvelu on tarpeiden täyttämistä.

Päämäärä, tavoite: Korostaa avioliiton merkitystä, erityisyyyttä ja pyhyyttä. Auttaa näkemään että Jumalan edessä solmittu avioliito on pyhä ja sitova, hän on liiton takuumies. Avioliitto tarjoaa verrattoman mahdollisuuden ihmisenä kasvamiseen

Kun huomaat parannuksen tarpeesi juuri läpi käymissämme asioissa tai muulla elämäsi alueella, sillä raamattu sanoo

kaikki ovat poikenneet pois, kaikki tyynni kelvottomiksi käyneet; ei ole ketään, joka tekee sitä, mikä hyvä on, ei yhden yhtäkään.

Room. 3:12

Tule valoon, tule näkyväksi, tunnusta syntisi, Jumalalle, sitä vastaan jota olet rikkonut, anna Jeeesuksen veren puhdistaa sinut synneistäsi ja laiminlyönneistäsi. Tule armon tuomioistuimen eteen tuomittavaksi, siellä syntinen saa syntinsä anteeksi.

Niin tulkaa, käykäämme oikeutta keskenämme, sanoo Herra. Vaikka teidän syntinne ovat veriruskeat, tulevat ne lumivalkeiksi; vaikka ne ovat purppuranpunaiset, tulevat ne villanvalkoisiksi.

Jesaja:1:18